Emotionele band wordt ondergewaardeerd
Een positieve 'eerste indruk' is van cruciaal belang voor een goed begin van een nieuwe relatie. Binnen een fractie van een seconde bepalen onze hersenen hoe ze moeten reageren op die eerste communicatie van iemand die we niet kennen. Merken moeten dus meteen bij de eerste communicatie met de klant een goede indruk maken. Als klanten een merk associëren met een negatieve ervaring, dan zal het een hele uitdaging zijn om hen op andere gedachten te brengen.
Moderne consumenten willen zich gekend voelen. Ze willen het gevoel hebben dat een merk hen, hun interesses en hun behoeften kent en dat het merk persoonlijk met hen communiceert. En die informatie is vrij eenvoudig te vinden. Wanneer mensen online met een merk communiceren, laten ze een spoor van persoonlijke gegevens achter waardoor we beter begrijpen hoe ze te werk gaan.
Zoals Colin Strong, hoofd Gedragswetenschappen bij Ipsos, tijdens Canon's Future Promotion Forum in 2020 uitlegde, zijn we ons er allemaal van bewust dat de wereld steeds verder 'gedatificeerd' raakt. Het is dus niet het gebrek aan beschikbare gegevens dat ons in de weg staat. Veel merken vinden het echter wel moeilijk om te begrijpen hoe ze gegevens het beste kunnen interpreteren. In een wereld waarin technologie en gegevens de drijvende kracht achter marketingcampagnes lijken te zijn, moeten merken ervoor zorgen dat ze de aandacht van klanten trekken en met hen in contact komen als personen, niet alleen als verkoopleads. Maar hoe moeten ze dit aanpakken? Het antwoord ligt in het menselijk maken van gegevensgestuurde marketing.