Boekproductie: innovatie stimuleren door samen te werken

Experts delen hun kijk op samenwerking binnen de branche op Canon's Future Book Forum

Rapport downloaden

Verander uitdagingen op het gebied van uitgeven in zakelijke kansen

Ontdek hoe boekproducenten, uitgevers en technologieleveranciers samen de toekomst van de uitgeversmarkt vorm kunnen geven.

Download het rapport

Peter Fisk of GeniusWorks presenting at Canon’s Future Book Forum

Boeken uitgeven: de acht grootste drijfveren voor innovatie

Canon's jaarlijkse Future Book Forum brengt boekproducenten, uitgevers en leveranciers van digitale publicatietechnologie samen om hun kijk op en ideeën over de huidige trends in de uitgeversbranche te delen. Op het Forum 2017 werd nagedacht over het idee van het smart book — een persoonlijke ervaring die de prikkelende, tastbare kenmerken van een fysiek boek combineert met de mogelijkheden van digitale vormen. 

Het concept is nog geen realiteit. Een panel van experts op het Forum stelde vast dat er hiervoor diepgaandere samenwerking en procesoptimalisatie nodig was in de gehele toeleveringsketen voor digitale boekproductie, zodat de uitdagingen van verandering goed konden worden opgevangen. Uit de discussie kwamen acht grote drijfveren voor verandering en innovatie naar voren.

Young woman reading book on train

1. Verschillende distributiemodellen: content is op verschillende platformen beschikbaar, wordt geleverd met nieuwe technologieën en genereert inkomstenstromen via nieuwe business modellen. Voorspellingen zijn lastig: in 2011 publiceerde de Financial Times een artikel over het verdwijnen van de reisgids; in 2016 rapporteerde Nielsen een stijging in de verkoop van reisgidsen van 4,45%. Maar toch is de aard van het product veranderd. Lonely Planet maakt nu content voor zowel digitale als fysieke platformen, en wanneer het bedrijf kiest voor printen, biedt het verschillende soorten geprinte gidsen aan: bezoekers van New York kunnen uit maar liefst vier vormen kiezen. 

2. Teruglopende time to market: boeken kunnen qua actualiteit niet concurreren met sociale media die altijd 'aan' staan en nieuws dat 24 uur per dag doorgaat. Ze kunnen echter wel een diepgaande achtergrondanalyse bieden en ingaan op opkomende trends en onderwerpen. Daarnaast heeft het 'distribueren en printen' dat mogelijk is met het digitale printproces veel potentieel. Michaela Philipzen van uitgever Ullstein Buchverlage ambieert om Duitstaligen in het buitenland op hetzelfde moment te kunnen leveren als de publicatie in Duitsland. "Als we allesomvattende publicatiebestanden kunnen leveren om de publicatiedata gelijk te trekken, betekent dat een enorme winst voor ons en onze klanten."



WE MAKEN NIET OPTIMAAL GEBRUIK VAN DE TECHNOLOGIEËN DIE IN DE UITGEVERSWERELD BESCHIKBAAR ZIJN, EN DAARDOOR BEGRIJPEN WE NIET WAT DE VOLLEDIGE IMPACT HIERVAN ZOU KUNNEN ZIJN OP ONZE MANIER VAN WERKEN

Dr. Sven Fund, oprichter
en Algemeen Directeur van Fullstopp

3. Uitgevers mijden risico's: de Da Vinci Code is sinds het boek in 2003 uitkwam meer dan 80 miljoen keer verkocht, maar in de laatste vijf jaar is geen enkele titel meer dan 20 miljoen keer verkocht. Een lagere verkoop betekent een lagere winst en een hoger risico bij het uitgeven van boeken van nieuwe auteurs. Bovendien is de markt overvol door ontwikkelingen zoals uitgeven in eigen beheer, waardoor het lastiger is geworden voor nieuwe publicaties om op te vallen. Nieuwe titels hebben vaak slechts vier weken om hun kans te grijpen. 


4. Dalende volumes: volgens de Federation of European Publishers is de verkoop van e-books op een stabiel niveau van 6-7% van de totale boekverkoop blijven steken — lager dan ooit werd gevreesd. Maar er komen ook digitale uitdagingen uit andere hoeken: sociale media dingt mee om de aandacht van de consument, net als de groeiende gewoonte om gestreamde tv-series te bingewatchen. 

5. Door uitgeven in eigen beheer ontstaat er nieuwe content: hoewel het niet een nieuw fenomeen in — Jane Austen en Marcel Proust gaven hun werken in eigen beheer uit — maken de digitale productieopties van nu het eenvoudiger dan ooit om iets te drukken (of op een e-reader te publiceren). 

6. Specialistische uitgaven: binnen business modellen voor kleine oplagen en on-demand digitale boekproductie worden geen kapitalen besteed aan het houden van voorraden en wordt elke hobby en passie een nichemogelijkheid voor uitgevers. Het wordt rendabel om uitgaven in minderheidstalen te produceren. Geen boek hoeft ooit nog niet meer in druk te zijn. Goloseo, een uitgeverij in München, is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het opnieuw tot leven wekken van gekoesterde kinderboeken, zowel in gedrukte als in digitale vorm. 

7. De 'digitale generatie' wil fysieke boeken: mensen voelen zich overspoeld door digitale media. Een onderzoek van Two Sides in 2017 toonde aan dat 72% van de mensen liever gedrukte boeken en kranten leest en 69% overstapt op gedrukt materiaal om "niet aldoor met hun digitale apparaten bezig te zijn". 

8. Klanten verwachten content op meerdere platformen: wanneer ze niet 'offline gaan' met een boek, is deze digitale generatie bedreven in het bekijken van content op meerdere apparaten tegelijk, of het nou geschreven, audio- of videocontent is.

Delegates in discussion during roundtable debate at Canon’s Future Book Forum


WE MOEDIGEN BOEKPRODUCENTEN AAN OM NIET EEN PASSIEVE ROL TE SPELEN EN ZICH TE REALISEREN DAT ZE ZELF INNOVATIE KUNNEN STIMULEREN.

Peter Wolff, Senior Director
Commercial Printers & CRD
Customer Groups, Canon Europe

Geen bedreigingen maar kansen

Op het eerste gezicht lijken sommige van deze trends, zoals uitgeven in eigen beheer en dalende volumes, een bedreiging. Maar ze kunnen ook als uitdagingen worden gezien, en uitdagingen bieden kansen. Uitgevers, boekproducenten en leveranciers van technologieoplossingen moeten samenwerken om deze kansen te grijpen. Ze vormen tenslotte al een 'expertisedriehoek' die vrijwel alle aspecten van het boekproductieproces omvat. 

Peter Wolff van Canon vatte tijdens de gezamenlijke discussie samen wat er nodig is: "Alle schakels in de keten moeten verder kijken dan de eigen huidige visie van de branche. Een digitale mindset helpt uitgevers een toekomst te omarmen waarin kleine oplagen en levering on-demand de realiteit zullen zijn, en waarin een proactiever levenscyclusbeheer van publicatiemiddelen ze in staat stelt om de commerciële waarde van hun content te optimaliseren en de content toegankelijker te maken voor consumenten. Maar zonder een open dialoog en duurzame samenwerking tussen uitgevers, boekproducenten en leveranciers van technologieoplossingen, is innovatie minder waarschijnlijk. Het is aan ons om de volgende stap te zetten."

Ontdek hoe u uitdagingen bij uitgeven kunt omvormen tot bedrijfskansen

Gerelateerde oplossingen

Ontdek meer

Ontdek hoe u omzetgroei kunt stimuleren

CONTACT OPNEMEN

Privacybeleid

Praat met een expert tijdens kantooruren

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar informatie? Voer hieronder uw gegevens in en een van onze experts neemt tijdens kantooruren* contact met u op.

* Ook wanneer er niemand beschikbaar is, kunt u een terugbelverzoek indienen. Onze experts nemen de volgende werkdag contact met u op.

Klik hier voor technische ondersteuning voor uw Canon-product

  • Zo snel mogelijk
  • 10:00 - 11:00
  • 11:00 - 12:00
  • 12:00 - 13:00
  • 13:00 - 14:00
  • 14:00 - 15:00
  • 15:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • +31

Heeft u verder nog informatie voor ons, die onze expert kan helpen

Dank u wel

Eén van onze experts neemt telefonisch contact met u op

[TIME]

Graag tot ziens

Sorry

Fout