BUSINESS BYTES

GEZOCHT: een financieel directeur die the Internet of Everything begrijpt

  • Gepost 4 jaar geleden
  • 2 minuten leestijd

In een recente vacature werd gevraagd om de volgende vaardigheden: financial planning en management van financiën, cash management, accounting, en strategie en visie met betrekking tot informatietechnologie. Wat voor functie was het?

Als uw antwoord Chief Financial en Technology Officer of CFTO was, dan hebt u het helemaal goed.

Het feit dat bedrijven steeds afhankelijker worden van technologie heeft een grote impact op de financiën. Zelfs zoveel dat de ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) in het VK heeft aangegeven dat deze functie steeds vaker gaat voorkomen. Een CFTO draagt de verantwoordelijkheid voor technologische investeringen maar ook voor het financieel beheer. Deze trend zal zich waarschijnlijk snel verspreiden in heel Europa.

Nog geen tien jaar geleden was het ondenkbaar dat een traditionele financieel directeur nauw betrokken zou moeten zijn bij cloudtechnologie, cyberbeveiliging en het leveren van de digitale dienstverlening. Volgens Gartner geeft echter 39 procent van de IT-organisaties aan dat zij al rechtstreeks contact hebben met de financieel directeur. Deze verschuiving in verantwoordelijkheid heeft tot gevolg dat een financieel directeur moet weten hoe hij deze technologie het beste in kan zetten en de ROI ervan moet kunnen bepalen.

Om dit efficiënt te doen, moeten financieel directeuren zich meer bezighouden met de innovatieve technologie waarmee het bedrijf kan groeien. Ze moeten de drijvende krachten achter onze leef- en werkwijzen begrijpen: het ontstaan van nieuwe technologieën, the Internet of Everything (IoE), de digitale industriële revolutie. Bovendien moet de CFO de ROI meten om te zorgen dat nieuwe IT-oplossingen 'toekomstproof' zijn en niet alleen gericht zijn op winstgevendheid en het beperken van kosten op korte termijn.

CFO's zullen daarom ook steeds meer op de hoogte moeten zijn van beveiligingskwesties. Een slecht ontworpen en uitgerolde beveiligingsstrategie kan bijvoorbeeld leiden tot verlies van waardevolle bedrijfs- of klantgegevens en vervolgens tot boetes voor het gebrek aan beveiliging van deze data. Daarmee wordt het belangrijk dat de financieel directeur weet waar en hoe informatie wordt opgeslagen. Volgens Gartner ziet echter slechts 18 procent van de financiële professionals beveiliging als financiële prioriteit voor 2014, ondanks het feit dat ze aangeven dat bedrijfsintelligentie en prestatiemanagement topprioriteiten zijn.

De meeste financieel directeuren zijn het erover eens dat ze geen puur uitvoerende functie meer hebben, maar dat de functie is veranderd en ze nu verantwoordelijk zijn voor belangrijke beslissingen. Dit omvat ook investeringen in IT en de beveiliging van bedrijfsgegevens. De financieel directeur van de toekomst moet nieuwe technologie kunnen benutten voor beter gefundeerdere beslissingen die direct betrekking hebben op de verbetering van bedrijfsprestaties. Dit omvat bijvoorbeeld het introduceren van een mobiel werken beleid waardoor het verkoopmedewerkers beter kan communiceren, wat vervolgens resulteert in betere salesresultaten, of het doorvoeren van rigoureuze veranderingen waarmee de communicatie tussen de afdelingen, kantoren, landen en continenten wordt verbeterd. CFO's hebben een stevig begrip nodig van technologie en de mogelijkheden ervan die kunnen leiden tot veranderingen en waarmee abstracte behoeften van het bedrijf realiteit kunnen worden.