Canon en Getty Images onthullen iconische foto’s die de laatste tien jaar hebben vormgegeven

Amstelveen, 1 september 2015 – Canon Europe en Getty Images presenteren vandaag een serie iconische foto’s die zijn gemaakt door een aantal van ‘s werelds toonaangevende fotografen. De opnamen tonen beslissende momenten uit de afgelopen tien jaar. Ze laten de kracht van fotografie zien en ook de rol die fotografie wereldwijd speelt bij het op gang brengen van veranderingen.

Getty Images Reportage
Brent Stirton / Getty Images Reportage


De Canon EOS 5D-serie staat bekend om haar vermogen mensen de verhalen te laten vertellen die moeten worden verteld. En de 10de verjaardag van deze EOS-serie wordt gevierd met een initiatief dat 10 indrukwekkende opnamen laat zien die een aantal van deze verhalen vertellen. De EOS 5D was de afgelopen tien jaar voor veel professionele fotografen de ideale camera om mee te werken en heeft een aantal van de meest belangrijke, beeldbepalende momenten in de wereld vastgelegd: van het onthullen van het gebruik van chemische wapen door het Syrische leger tot het bewijzen van de illegale houtkap van zeldzame en bedreigde bomen in Madagaskar. 

Om alle indrukwekkende beelden en de verhalen achter deze opnamen te bekijken, gaat u naar de Canon’s Showcase op de Come and See website. De opnamen zullen ook te zien zijn op een speciale jubileumtentoonstelling in de Canon-ruimte tijdens de week voor professionals op Visa pour l’Image 2015, het jaarlijkse festival voor fotojournalistiek dat van 31 augustus tot 6 september 2015 plaatsvindt in Perpignan, Frankrijk.

Canon nodigt u uit om uw iconische foto’s te delen 
Deze tien jaar van indrukwekkende imaging-resultaten wordt verder gevierd met een pan-Europese fotowedstrijd. Canon Europe start deze fotowedstrijd en biedt deelnemers de kans om limited edition EOS 5D-jubileumprijzen te winnen.

Alle fotografen – van amateur tot professional, en zowel smartphone- als cameragebruikers – worden uitgenodigd een foto in te zenden waarvan zij het gevoel hebben dat de opname een verhaal van verandering laat zien. De winnaars worden gekozen door een panel van bekroonde juryleden, waaronder Canon Ambassador Brent Stirton en fotograaf Toby Smith van Getty Images.

De Canon Iconic Images-fotowedstrijd wordt gehouden in achttien Europese landen (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, België, Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Finland, Zweden, Zwitserland, Portugal, Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië en Rusland) en loopt van 1 september tot 2 oktober 2015.

Voor meer informatie over de ‘Iconic Images’-fotowedstrijd kunt u terecht in de Galerij van Canon’s ‘Come and See’ website.

“Sinds de introductie van de eerste EOS 5D in 2005 is de serie uitgegroeid tot een van de meest populaire cameraseries aller tijden. We zijn nu tien jaar verder en met vier uitvoeringen in onze rugzak laten we tijdens Visa zien hoe de EOS 5D-serie fotografen in staat heeft gesteld om gedurende die periode over de hele wereld een aantal van de belangrijkste verhalen te vertellen,” zegt Kieran Magee, Director van de Professional Imaging Group bij Canon Europe. “Wij zijn ongelooflijk trots op wat in de afgelopen tien jaar is bereikt en willen iedereen – zowel amateurs als professionele fotografen – uitnodigen om hun eigen iconische verhalen te delen en samen met ons het verhalend vermogen van fotografie te vieren.”

De 10 iconische foto’s van Getty Images zijn:

1.  John Moore, EOS 5D Mk I; Arlington, VS – 27 mei 2007 
Johns foto van een vrouw die huilend aan de voet van het graf van haar man staat, toont een persoonlijk moment van verandering tegen een achtergrond van een gelijktijdige verandering in de houding ten opzichte van de inzet van troepen in conflicten in het buitenland, zoals in Irak en Afghanistan. De foto raakte het hart van miljoenen en toonde de verwoestende gevolgen thuis van de oorlog. De opname verscheen wereldwijd in toonaangevende media.

2.  Alvaro Ybarra Zavala, EOS 5D Mk I; Colombia – 29 november 2007 
Alvaro’s foto van twee vrouwelijke guerillasoldaten werd gemaakt tijdens een opdracht om de Colombiaanse burgeroorlog te documenteren en trok de aandacht en de verbeelding van de mainstream media. De foto benadrukt het langdurig lijden van het Colombiaanse volk en toont het grote publiek de realiteit van dit grotendeels vergeten 50-jarige conflict.

3.  Veronique de Viguerie, EOS 5D Mk I; Hobyo, Somalië – 27 oktober 2008 
Toen Veronique de Viguerie en haar collega-journalist naar Somalië reisden om daar een van de piratenhoofden te ontmoeten, was piraterij buiten dat deel van Afrika nog een onbekend verhaal. Het resulterende rapport veroorzaakte een schokgolf en de publicatie ervan vormde de eerste mijlpaal over het onderwerp, precies op het moment dat krantenkoppen het wereldwijd in het nieuws zouden brengen. 

4.  Toby Smith, EOS 5D Mk II; Masoala National Park, Madagaskar – 21 augustus 2009 
Toby’s reportage over de illegale houtkap van bedreigde boomsoorten in Madagaskar vormde de basis voor de eerste vervolging op Amerikaanse bodem van internationale handelaren die bedreigde houtsoorten verkochten.

5.  Ed Ou, EOS 5D Mk II; Mogadishu, Somalië – 24 april 2010 
Eds hartverscheurende foto’s van jonge, met machinegeweren gewapende kinderen werden internationaal gepubliceerd en later getoond in de Amerikaanse senaat om te zien of de Amerikaanse regering en de VN-veiligheidsraad hernieuwde druk konden uitoefenen op de Somalische overgangsregering om te stoppen met de inzet van kindsoldaten.

6.  Marco Di Lauro, EOS 5D Mk II; Gadabedji, Niger – 27 juni 2010
Marco Di Lauro werkte samen met UNICEF UK om de ernstige voedselcrisis in het West-Afrikaanse land Niger vast te leggen. Zijn surrealistische, aangrijpende foto trok de aandacht van het publiek omdat het een nieuwe, andere kant toonde van een probleem dat zich op grote schaal voordeed. Deze foto hielp in een paar maanden tijd miljoenen dollars aan fondsen te werven om de mensen in Niger te helpen.

7.  Jonathan Torgovnik, EOS 5D Mk II; Port-au-Prince, Haïti – 10 januari 2011 
Port-au-Prince was een van de zwaarst getroffen steden tijdens de verwoestende aardbeving die Haïti in 2010 trof. De foto van Jonathan werd internationaal gepubliceerd en vernieuwde de aandacht voor de buitengewoon slechte omstandigheden waar de mensen een jaar na de aardbeving nog steeds onder gebukt gingen.

8. Brent Stirton, EOS 5D Mk II; Ol Pejeta Conservancy, Kenia – 13 juli 2011 
Brents foto van een van de laatste noordelijke witte neushoorns die permanent wordt bewaakt door vier gewapende soldaten, maakte deel uit van een groot onderzoek naar het gebruik van dieren op de zwarte markt voor medicijnen. De opname toont de kwetsbaarheid van de neushoorn als ’s werelds meest bedreigde diersoort. Het beeld van deze neushoorn bereikte wereldwijd miljoenen mensen.

9. Laurent Van der Stockt, EOS 5D Mk II; Jobar, Damascus, Syrië - 13 april 2013  
De reeks foto’s, videobeelden en bodemmonsters die Laurent en een collega-journalist namen, werden wereldwijd gepubliceerd en gebruikt door Franse, Britse en Amerikaanse overheden als bewijs van het toepassen van chemische wapens door het Syrische leger. Dit leidde tot druk door wereldleiders om het gebruik van chemische wapens in dit conflict te stoppen.

10.  Dan Kitwood, EOS 5D Mk III; Kos, Griekenland – 4 juni 2015 
Dans foto van vier Pakistaanse mannen die vanuit Turkije aankomen op het strand van het Griekse eiland Kos, vertelt een van de belangrijkste verhalen tot nu toe in 2015. Zijn werk werd door veel invloedrijke media internationaal gepubliceerd en droeg wereldwijd bij aan de bewustwording van het probleem.

Informatie voor redacteuren  
De Canon EOS 5D-serie  
Door full-frame fotografie binnen bereik van enthousiaste fotografen te brengen, transformeerde de EOS 5D in augustus 2005 de gehele DSLR-markt. In 2008 zette de EOS 5D Mark II deze traditie voort en voegde aan de mogelijkheden van de camera ook Full HD video toe. Daarmee veranderde voor altijd de manier waarop de film- en video-industrie werkte. Het was in 2012 dat de EOS 5D Mark III voortbouwde op deze kenmerken en daarmee de prestaties van het model naar nieuwe hoogten tilde. Begin dit jaar en daarmee 10 jaar sinds de introductie van de oorspronkelijke EOS 5D, werd de serie uitgebreid met de 50,6 megapixel EOS 5DS en EOS 5DS R. Twee modellen die speciaal zijn ontworpen voor portret-, mode- en landschapsfotografen.

spacer
					image
Persberichten
Corporate Nieuws
Business Solutions Nieuws
Consumenten Nieuws
Canon Inc. Nieuws
Informatie
Persinformatie
Afbeeldingenbibliotheek
Beurzen en evenementen
Actuele Feeds
Consumer Imaging News
Business Imaging News
Corporate News