Canon ontwikkelt APS-H-formaat 250 megapixel CMOS-sensor, ‘s werelds hoogste aantal pixels bij dit formaat

Amstelveen, 7 september 2015 –Canon Europe, marktleider in imaging solutions, maakt vandaag bekend dat haar moederonderneming Canon Inc. bezig is met de ontwikkeling van een APS-H-formaat (circa 29,2 x 20,2 mm) CMOS-sensor met bijna 250 miljoen pixels (19.580 x 12.600 pixels), ‘s werelds hoogste aantal pixels¹ bij een CMOS-sensor die kleiner is dan de afmetingen van een 35mm full-frame sensor.

Camera prototype with CMOS SensorEen prototype camera met de nieuw ontwikkelde CMOS-sensor (hier getoond met de EF 35mm f/1.4 USM lens)
CMOS SensorDe door Canon ontwikkelde 250 megapixel CMOS-sensor

Na plaatsing in een camera bleek de nieuw ontwikkelde sensor in staat beelden vast te leggen die zo’n hoge kwaliteit hebben dat zelfs bij een vliegtuig dat op 18 kilometer van de opnamelocatie² vloog de letters op de zijkant van de romp leesbaar waren.

Bij CMOS-sensoren zal een toename van het aantal pixels leiden tot een hoger aantal signalen en dit kan problemen veroorzaken als signaalvertraging en kleine afwijkingen in timing. De nieuw ontwikkelde Canon-CMOS-sensor is ondanks het uitzonderlijk hoge aantal pixels echter in staat leessnelheden te halen van 1,25 miljard pixels per seconde. De leessnelheid is mogelijk dankzij verregaande miniaturisatie en een verbeterde technologie voor signaalverwerking. Deze technologie maakt het ook mogelijk de sensor te gebruiken om bij een snelheid van vijf frames per seconde videobeelden vast te leggen met een resolutie van 250 megapixel. Op basis van de door haar ontwikkelde sensortechnologieën heeft Canon voor de geminiaturiseerde pixels een architectuur ontworpen die – ondanks het uitzonderlijk hoge aantal pixels – voor uiterst gevoelige, ruisarme imaging-prestaties zorgt.

De videobeelden die zijn vastgelegd met de camera waarin de circa 250 megapixel CMOS-sensor werd geplaatst, haalden een resolutie die bijna 125 keer hoger is dan bij Full HD (1.920 x 1.080 pixels) video en bijna 30x die van 4K (3.840 x 2.160 pixels) video. De uitzonderlijk hoge beelddefinities die met deze sensor mogelijk zijn, stelt gebruikers in staat uitsneden en vergrotingen van videobeelden te maken zonder dat enige concessie aan beeldresolutie of helderheid waarneembaar is.

Canon overweegt toepassing van deze technologie in gespecialiseerde producten en systemen voor surveillance en misdaadpreventie, bij ultrahoge resolutie meetinstrumenten en andere industriële apparatuur, en op het gebied van visuele expressie.


¹ Op 7 september 2015, gebaseerd op Canon onderzoek.
² Beeldregistratie met toepassing van een combinatie van optische en digitale zoom terwijl herkenbaarheid van de beeldinhoud mogelijk bleef na vergroting van een gedeelte dat circa 1/40.000-ste deel van het vastgelegde beeld bedroeg.

spacer
					image
Persberichten
Corporate Nieuws
Business Solutions Nieuws
Consumenten Nieuws
Canon Inc. Nieuws
Informatie
Persinformatie
Afbeeldingenbibliotheek
Beurzen en evenementen
Actuele Feeds
Consumer Imaging News
Business Imaging News
Corporate News