Aandacht voor namaakartikelen

Canon is een van de vele mondiale merken die kampen met illegale namaak van hun producten. Nagemaakte exemplaren of kopieën van consumables en accuproducten worden zo verpakt dat ze lijken op echte Canon-producten. Canon neemt deze criminele activiteit zeer serieus. In samenwerking met de politie, douane en organisaties en autoriteiten die vervalsing bestrijden in heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) wordt de handel in namaakproducten aangepakt.

Hieronder vind je informatie over de risico's van het gebruik van nagemaakte Canon-producten; hoe je deze kunt herkennen en wat je moet doen als je denkt een namaakproduct te hebben aangeschaft.

Waarom je nagemaakte Canon-producten moet vermijden

Originele producten kopen

Hoe je nagemaakte Canon-producten herkent

Wat te doen als je vermoedt dat je een namaakproduct hebt aangeschaft

Wat Canon doet om zijn klanten te beschermen

Successen

Andere interessante links

Waarom je nagemaakte Canon-producten moet vermijden

Veiligheidsrisico's

Nagemaakte Canon-producten zijn niet gefabriceerd en getest volgens de strenge kwaliteitsnormen waaraan echte Canon-producten worden onderworpen. Ze kunnen persoonlijk letsel of schade aan producten veroorzaken. Namaakaccu's kunnen overmatige hitte produceren en lekken of ontploffen tijdens het gebruik. Dit kan leiden tot ernstig persoonlijk letsel of onherstelbare schade aan een product.

Meer informatie over de gevaren van namaakproducten vind je op de website van de Camera & Imaging Products Association (CIPA).

Kwaliteit

Nagemaakte Canon-inkt- en tonercartridges kunnen lekken, de printkoppen van de printer blokkeren of vage kleuren en vlekken geven. Ook ligt de printcapaciteit van deze cartridges waarschijnlijk een stuk lager dan bij echte producten. De printcapaciteit van namaakcartridges die Canon heeft getest was 28% tot 69% van die van echte cartridges.

Effect op het milieu

Alle echte Canon-producten voldoen aan Europese wetten zoals de WEEE-richtlijn voor afgedankte elektronische en elektrische apparatuur; de RoHS-richtlijn (beperking op het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur) en de REACH-regelgeving. Namaakproducten voldoen waarschijnlijk niet aan deze wetten. De oorsprong, bestanddelen en productie zijn onbekend en vormen daarom een groter risico voor het milieu.

Lees meer over de milieu-activiteiten van Canon.

Banden met georganiseerde misdaad

De productie en verkoop van namaakproducten is een misdrijf. De verantwoordelijken voor de productie en verkoop van namaakproducten blijken vaak te zijn gelieerd aan andere illegale activiteiten, zoals financiering van misdrijven als drugshandel, mensenhandel, wapensmokkel, identiteitsdiefstal, witwaspraktijken en terrorisme.

  Top

Originele producten kopen

Een niet-complete lijst van officiële handelaren van Canon-producten vind je op de pagina Waar te koop.

  Top

Hoe je nagemaakte Canon-producten herkent

• Op de verpakking van alle echte inktcartridges*, lasertoners, kopieertoners, camera- en camcorderaccu's van Canon bevindt zich een uniek Canon-hologram. Het hologram heeft de unieke eigenschap dat het van kleur verandert – het iriserende goud als je er van voren naar kijkt verandert in iriserend donkergroen als je het horizontaal kantelt. Bij nagemaakte hologrammen verandert de kleur niet of nauwelijks.

(* de Europese plastic inkjetverpakking of blister-multipacks bevatten niet altijd het unieke hologram.)

Picture__Hologram

• Nagemaakte hologrammen zijn vaak rommelig weergegeven op namaakverpakkingen. Ze lijken beschadigd of vaag en de kleuren of afmetingen kloppen niet.

• Canon-logo's op nagemaakte Canon-verpakking en -producten zijn vaak vaag, of de kleur, het lettertype of het formaat klopt niet.

Picture_canonlogo

• De verpakking van namaakproducten lijkt soms opnieuw te zijn geseald, te zijn hergebruikt of het lijkt alsof ermee is geknoeid.

• Namaakproducten of -verpakking kunnen spelfouten bevatten.

Er zijn ook nagemaakte Speedlite-producten op de markt aangetroffen. Meer informatie over deze producten kan hier worden gevonden.

Afbeeldingen van echte en nagemaakte Canon-accu's vind je op de website van de Camera & Imaging Products Association (CIPA).

Andere tekenen die wijzen op namaak

• Prijs: pas op voor aanbieders die ongebruikelijk lage prijzen hanteren.

• Kooplocatie: wees voorzichtig wanneer je producten koopt op veilingsites. Niet alle producten die worden aangeboden op zulke sites zijn nagemaakt. Vervalsers maken echter graag gebruik van dit soort sites, omdat ze snel en anoniem zijn en een mondiaal bereik hebben.

  Top

Wat te doen als je vermoedt dat je een namaakproduct hebt aangeschaft

Als je twijfelt aan de echtheid van een consumable of accu die je hebt aangeschaft, kun je het beste contact opnemen met een officiële Canon-dealer of met Canon via ipr.info@canon-europe.com.

Helaas kan Canon nagemaakte Canon-producten niet vervangen of repareren als deze defect raken. Wel kan Canon uitsluitsel geven of het product echt is of niet en dit schriftelijk bevestigen.

  Top

Wat Canon doet om zijn klanten te beschermen

Bescherming

De naam en het logo van Canon zijn officieel geregistreerd als handelsmerk en bij douanekantoren in meer dan 30 landen in de EMEA-regio. Daarmee is formeel douanetoezicht mogelijk, en de inbeslagname van vermeende namaakproducten wanneer ze een land binnenkomen.

Technologie

Canon heeft beveiligingsmaatregelen genomen om klanten te helpen echte producten te herkennen.

Samenwerking

Canon werkt samen met nationale en internationale autoriteiten en organisaties, zoals politie, douane en warenwetinstanties, om hen te helpen nagemaakte Canon-producten te herkennen en uit de handel te nemen.

Effectieve wetgeving bevorderen

Canon zet zich in om de bewustwording van illegale handel in namaakproducten op officieel niveau te vergroten en neemt deel aan publiek overleg over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten.

Canon is een actief lid van diverse organisaties zoals,Anti-Counterfeit Group, ICCE, REACT en het VeRO-programma van eBay.

Voorlichting

Canon biedt trainings- en voorlichtingsseminars aan politie, douane en overheidsinstellingen om hen te helpen nagemaakte Canon-producten te herkennen. Canon heeft ook een handige viewer gemaakt en gedistribueerd waarmee autoriteiten namaakproducten gemakkelijker kunnen herkennen.

Picture_Handy_Viewer

  Top

Successen

In veel landen in de EMEA-regio heeft Canon namaakproducten in beslag genomen, met hulp van overheidsinstanties.

Bovendien heeft Canon sinds 2010 meer dan 200 onderzoeken ingesteld en zijn er meer dan 660 inbeslagnames bij de douane uitgevoerd. In totaal ging het hierbij om circa 550.000 namaakproducten.

  Top

Andere interessante links

Hieronder vind je een lijst met links naar meer nuttige informatie over de bestrijding van namaakproducten:

React – European Anti-Counterfeiting Network
Bascap – Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy
ACG – Anti-Counterfeit Group
IPO – Intellectual Property Office
ICCE – Imaging Consumables Coalition of Europe, Middle East and Africa

  Top

spacer
					image

Over Canon

Filosofie
R&D
Technologie
Feiten & Cijfers
Informatie voor investeerders
Namaakpreventie
Canon Wereldwijd
Parallel Products Information